Utvärdering- 2 veckor sedan operation

22237129_1734013479964888_1955632186_n

Jag tänkte att jag för varje ny vecka sedan operationen ska göra en utvärdering. Jag gjorde operationen onsdag 20/9-2017 och därför kommer jag att publicera utvärderingen på onsdagar. Viktigt både för mig själv och för andra som befinner sig i samma läge som mig eller som har operationen framför sig att se att det faktiskt går framåt fast än man kanske känner sig lite vilsen och tom.

FullSizeRender 4322237439_1734012786631624_186999844_nFullSizeRender 42FullSizeRender 44FullSizeRender 41FullSizeRender 46FullSizeRender 45

Bilder från första dagarna efter operationen. 

Utvärderingen gäller för datumen 27/9-4/10-2017.

Känslor/Tankar: Innerst inne är jag trots mycket om och men täckt av ett lugn. Jag är i ett bättre läge just nu än vad jag varit de senaste tio åren. Nu kämpar jag för att bli frisk och inte bara för att överleva dagen som ändå bara är ett steg närmre försämring.

Smärta: Det går ännu inte att säga på en skala 1-10 då det beror på vad jag gör. Just nu fokuserar sig smärtan på hela nacken och musklerna i hals, nacke och axlar är riktigt spända. De känns inte ens som muskler utan snarare som järn. Det är väldigt ömt och mycket senknutar. Hela bakhuvudet och såret är fortfarande ett helt bortdomnat område utan känsel. Huvudet är fortfarande fullt med bulor och sår från att jag var så hårt fastspänd på operationsbordet. Revbenen gör inte alls ont längre, knappt heller när jag skrattar eller hostar. All smärta är under kontroll vid medicinering.

Humör: I början på andra veckan var jag på riktigt bra humör fast än jag hade väldigt ont. Jag var nästan i ett konstant lyckorus, dels för att jag gjort den allra tuffaste delen och dels för att jag märkte snabba förbättringar för varje dag. Nu senaste dagarna har jag varit lite mer loj och trött. Jag tror att det bottnar sig i att jag är på en ganska jämn nivå i återhämtningen för tillfället. Alltså att det kommer vara lite sisådär nu i ett tag. Jag menar, om jag skulle fortsätta förbättra mig i samma tempo som första tiden så skulle jag ju vara helt frisk om typ två veckor.

Förbättring: Det blir ju faktiskt lite bättre för varje dag som går, det är bara inte så märkbart. Första tiden kunde jag inte ens röra mig själv i sängen så jag fick hjälp att lägga mig i rätt läge men nu är det ganska lätt att hitta sköna positioner med nacken på kudden helt utan hjälp. Jag är ju fortfarande sängliggandes men kan sitta upp eller promenera mycket korta stunder. Jag har lättare att resa mig själv ur sängen och skruvarna gnisslar inte lika mycket uppe i nacken. Första tiden lät det som en gnisslande dörr i varenda rörelse jag gjorde men skruvarna verkar ha fallit på plats nu. Jag har inte alls nackkrage på mig mycket. Bara ibland när jag promenerar eller sitter upp men aldrig i sängen.

Svårigheter: Öppna munnen för att borsta tänderna eller äta. När vi äter använder vi nacken mer än vad vi tror för det är fantastiskt svårt att både tugga och svälja maten när nacken är i ett helt neutralt läge. Det känns som att jag ska kvävas för varje tugga. Jag kan inte tvätta eller borsta mitt eget hår då jag inte kan ha armarna uppe så långa perioder. Jag kan heller inte ex. spotta eller tvätta ansiktet vid handfatet då jag inte kan böja ryggen framåt riktigt än.

Sömn: Jag vet inte om det har att göra med medicinering men i vilket fall sover jag mycket bra. Jag vaknar några gånger men somnar om fort och sover djupt. Det är en så ovan men skön känsla att jag kan lita på att jag faktiskt kan sova när jag vill.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s