Misshandlad i sjukvård och rättsväsende

IMG_1573

För ett tag sedan kom jag över den här boken som är skriven av Carin Millfors, som själv lidit av  nackskador och som även under flera års tid krigade och krigar för sin rätt till vård och ersättning i både tingsrätten, hovrätten och högsta domstolen.

Jag har snart läst ut boken och känner att den är oerhört hjälpsam och lärorik för mig men nog också för många av er som går igenom samma sak. Det gäller ju att vi med nackskador skaffar oss egna ben att stå på eftersom att ingenting är som det borde vara. I boken blir det väldigt tydligt på svart och vitt hur vi nackskadepatienter blir behandlade som om vi vore luft. Jag tror inte att det går att förstå helt ut hur illa det faktiskt är förens man själv är drabbad. Det är för fruktansvärt och surrealistiskt för att kunna tro att det är sant.

IMG_1578

Så detta är min läsning nu och det väcker såklart mycket tankar och mycket frustration. Sammanfattning av boken, det här är ett av alla exempel på hur det går till för oss med nackskador i Sverige:

”Den 10 juli år 2000 förändras Carins liv i en handvändning. En bilolycka ger henne allvarliga nackskador. Direkt förändras Carin, hennes minne försämras, hon får konstant smärta. Skadan leder till att den levnadsglada och aktiva Carin förlorar sitt arbete sex veckor senare och möjligheten att leva det liv som hon brukade som hon var van vid.Vi får följa med Carin på resor till både USA och Iran, dit hon tar sig för att med egna medel finansiera för henne så livsviktiga operationer för de allvarliga skador i övre halsryggen hon fick vid olyckan år 2000 och ytterligare en trafikolycka år 2004. Återkommande frågeställningar i boken är varför svensk sjukvård avstår från att använda sig av diagnos- och operationsmetoder från andra länder som bygger på lång erfarenhet och varför jurister och läkare gömmer sig bakom begreppet vetenskap.Carin har drivit ärendet mot sitt försäkringsbolag i både tingsrätten, hovrätten och ända upp i Högsta Domstolen, men förlorat i samtliga instanser. I boken återges denna rättsprocess. Hennes bild av verkligheten skildras på ett skrämmande sätt.Istället för att få vård för sina skador och upprättelse, har hon blivit ett brottsoffer. Carin är fast besluten att fortsätta striden”.

Jag skulle tipsa er att själva läsa den då sannerligen kan vara till vägledning för många av er där ute som befinner sig i den prekära rävsaxen. Den finns att köpa här.

2 reaktioner till “Misshandlad i sjukvård och rättsväsende

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s