Om att inte få göra det man tycker om och om att istället behöva göra ingenting

IMG_0054

I över ett dygn har det snöat här i Åre, flera decimeter, vilket är mer än vad jag kan minnas vid har legat på marken här de senaste åren. Så just nu skär det lite i mitt hjärta. Att jag inte jag kan följa med när de flesta andra är ute i skidbackarna och pumpar puder eller tränar röd blå. För själv kunde jag knappt kliva utanför dörren idag. Jag hade tänkt att promenera några kilometer imorse, men det var oskottat och när jag försökte pulsa i snön så fick jag bara ont. Dessutom blåser det och snöar så mycket att en ”vanlig” person knappt ser vad som försiggår, så jag med min fastskruvade nacke hade lite problem med att kolla mig för bilar, människor och vart jag kunde sätta fötterna. Så det var bara att styra om kosan hem igen.

IMG_0072

Men så istället har jag idag bara suttit inne och sysselsatt mig med vad som känns som att rulla tummarna. Inte gjort någonting vettigt, det är svårt det där med att göra ingenting, lite av en konst. Man kan ju tycka att jag borde vara van det vid det här laget, men det känns fortfarande otroligt främmande och svårt. Det finns ju så mycket jag går miste om i mina unga vuxenår, och jag hatar att gå miste om saker. Visst att jag har många trötta, dåliga dagar men jag är ju ändå för rastlös och jäktad för att finna nog med acceptans av att det är såhär mitt liv är. Och visst att jag förhållandevis har ett väldigt bra liv nu, men det gör ändå ont att inte få göra det man tycker om och att inse att jag inte är en av de som aktiverar sig ute i snön såhär på ett vintrigt jullov.

IMG_3104 2

Men hur än jag vrider och vänder på det är är det ju faktiskt så att jag i framtiden kommer få göra dessa saker förmodligen mer smärtfritt än någonsin tidigare (för er nya läsare som inte vet, så har jag tills för ett år sedan, tävlat i alpint till och från då jag intalat mig vara smärtfri). Att kunna åka skidor som vilken annan turist som helst är ett långsiktigt mål som jag är helt säker på att jag en dag, kommer att kunna checka av. Och för att lyckas med det har jag ju visserligen operationen att tacka men också det jag gör här och nu. Att göra ingenting, vilket jag ju idag betraktar som min vardag, faktiskt är värdefullt och rent utav nödvändigt. Det är ju det som kommer att göra mig frisk en dag. Just den tankeställaren påminner jag mig själv om idag.

Ni som faktiskt är friska och kan leva ett ”normalt” liv, passa på och njut av det.  Hur klyschigt det än låter så uppskattar man inte det man har förrän man förlorat det. Och en frisk hälsa är lite av en gåva som är alldeles för lätt att ta för givet. Gör inte det, tänk på att uppskatta det, för en dag kan det plötsligt tas ifrån en. Och då vill man inte stå där, efterklok, som gubben i lådan.

 

3 reaktioner till “Om att inte få göra det man tycker om och om att istället behöva göra ingenting

  1. Vilken härlig utvärdering du gör av dej själv. Var ändå glad över dej själv att du slipper det tvungna träningspassen oavsett väder, typ kylan, blåsten och en sikt som i stort sätt är obefintlig. Nu tycker du att jag målar upp en negativ fasad,,, kanske till viss mån rätt. Du kanske tänker faan också varför får inte jag åka lite powder, tänk om något Rebecka, nog kommer du att få åka powder någon gång framöver, men inte nu. När du har blivit stark i kroppen och utan som helst smärta i nackpartiet, men innan måste du göra några säkerhets övningar, tex ligga på golvet och ta dej upp själv utan hjälpmedel, böja dej framåt och ta upp en tändsticka, nu kommer kanske det svåraste, att ligga på golvet och rulla runt åt båda hållen, och helst utan smärta. Nu kanske du tycker, vilken jädrans martyr du var då. Men jag vill bara det bästa, men ha en stor portion av tålamod Rebecka. Ha de gott. // Svante W

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s