Dr.Vicenç Gilete’s föreläsning i Lund om nackskador

Den 23e November 2017 så bjöd Personskadeföreningen ”Nack-, Rygg- & Hjärnskadades rätt till utredningar efter diagnos & trauma” (länk!) in min kirurg Dr.Gilete från Barcelona till Lund. Där höll han en föreläsning om diagnoserna Craniocervical instability, Atlantoaxial instability och Subaxial instaility hos patienter med whiplash och EDS hypermobilitet syndrom. Han talar om hur skadorna ter sig, om hur vi patienter blir misstrodda, om olika patientprofiler, om den mycket konstiga och breda symptombilden, om biomekanik, om svårigheterna att ställa en diagnos och om vilka verktyg som krävs och såklart om själva operationen som sådan. Otroligt viktigt att sprida kunskapen till Sverige och fantastiskt bra gjort av NRH. Ett steg i rätt riktning med andra ord.

Vid 01:00 och 17:57 så använder Dr.Gilete mig som exempel då han dels visar en av mina krascher på en storslalomtävling i Funäsdalen 2013 samt visar mina röntgenbilder från innan operationen och efter. Från 02:30 ser ni en film på en annan svensk tjej som opererades i Barcelona och som låg på sjukhuset samtidigt som mig. Ser ni det så förstår ni genast hur livshotande dessa diagnoser är och det blir ganska tydligt hur avgörande operationen är. När jag träffade Dr.Gilete på konsultation första gången så pratade han om att det var sådan tur att jag hade hittat till honom förhållandevis tidigt i skadeskeendet just för att skadorna skulle kunna åtgärdas någorlunda enkelt innan de skulle ha spårat ur fullständigt. De han där och då nämnde om hur jag annars i framtiden, med allra största sannolikhet skulle bli b.la. förlamad och få nervryckningar, blir ganska tydligt när man ser den här svenska tjejen som hamnat så illa.

Vid 39:15 ser ni ytterligare en svensk tjej som gjorde operationen precis en månad efter mig och vid 12:20 och 37:00 visas ytterligare två tjejer. Ni som inte är allt för känsliga tittare kan även spola fram till 32:30 där ni kan se bilder tagna under operationen på hur nacken faktiskt ser ut inifrån, hur revbenen ligger och hur skruvarna sitter osv.

Det är ganska svårt att greppa hur allvarliga dessa diagnoser faktiskt är. Det är svårt att sätta ord på det och jag tror att det är oerhört svårt för de som själv inte är drabbade att förstå att det inte bara är skitsnack när det talas om hur livshotande dessa diagnoser är. Men om ni tar er tid att kolla på det här klippet där Dr.Gilete, en av de världsledande kirurgerna på området och som har räddat livet på tusentals lidande talar, så tror jag att det klarnar lite för alla er. Vi snackar minst sagt om ganska allvarliga saker.

PS när ni startar klippet verkar det som att den hoppar till 12:00 men det är bara att spola tillbaka till början isåfall.

 

 

Källor:

http://nackskada.se/
https://www.facebook.com/NRHtrauma/
https://www.youtube.com/channel/UCf7qLxnys230Lrt98WpoArQ/videos https://www.youtube.com/channel/UCkxqn7YW8_4M9jLM9ECGf_g

 

3 reaktioner till “Dr.Vicenç Gilete’s föreläsning i Lund om nackskador

  1. Sååå bra att han kom och föreläste i Sverige och jag hoppas att det kom dit svenska neurokirurger och andra läkare som faktiskt tog in det han pratade om! Om det så var en enda som gjorde det, så hoppas jag att den läkaren vågar yttra sig och föra det vidare. Sköt om dig och jag hoppas att sårläkningen fixar sig snart!

    Gillad av 1 person

    1. Ja jag är så oerhört glad att han tog sig tiden att göra det! Guld värt verkligen. Och precis som du säger, jag hoppas innerligt att det i alla fall var någon från den svenska sjukvården där och lyssnade. Antagligen inte men förhoppningsvis… Tack så mycket och ta hand om dig Martina! /Rebecka

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s